Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


18. Tétel

2012.04.24

18. Tétel

Természetvédelem feladata:

A természetvédelem az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek a természetes és a természetközeli területek, valamint a természeti táj megőrzésére hivatott társadalmi tevékenység megjelölésére szolgáló fogalom. A természetvédelem célja a bioszféra állapotának, működőképességének, biológiai sokféleségének, valamint ezzel összefüggésben az élőhelyeknek és a természeti tájnak a megőrzése, károsodásainak megelőzése, mérséklése, vagy elhárítása.

Nemzeti park:

Olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és irai hasznoosítástól; és amelyen lehetőség nyalik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

Hortobágyi Nemzeti Park                                           1973.     8055 ha

Kiskunsági Nemzeti Park                                            1974.     5676 ha

Bükki Nemzeti Park                                                      1976.     4026 ha

Aggteleki Nemzeti Park                                                             1985.     1989 ha

Fertő-Hanság Nemzeti Park                                      1991.     2358 ha

Duna-Dráva Nemzeti Park                                         1996.     4948 ha

Kőrös-Maros Nemzeti Park                                       1997.     5013 ha

Balaton-felvidéki Nemzeti Park                                             1997.     5699 ha

Duna-Ipoly Nemzeti Park                                           1997.     6031 ha

Őrségi Nemzeti Park                                                    2002.     4400 ha

Tájvédelmi körzet:

Természeti, tájképi adottságokban gazdag, nagyobb, általában összefüggő terület, tájrészlet, az ember és természet kölcsönhatása esztétikai, kulturális és természeti szempontból jól megkülönböztethető jelleget alakított ki, és elsődleges rendeltetése a tájképi és a természeti értékek megőrzése. pl.: Kőszegi Tájvédelmi Körzet, Ság-hegyi Tájvédelmi Körzet

Természetvédelmi terület:

Az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag, kisebb összefüggő területe, amelynek elsődleges rendeltetése egy vagy több természeti érték, illetve ezek összefüggő rendszerének a védelme. A természetvédelmi területeknek két típusa létezik Magyarországon. Az országos jelentőségű és helyi jelentőségű védett terület. pl.: Szombathelyen: Bogáti kastélypark, Brenner-park, Ezredévi park, Gayer-park, Szent István park

Védett növények:

Azok a növények, amelyek a természetben ritkán fordlnak elő, mint természeti érték védelem alá helyezték. Annak megfelelően, hogy mennyire ritkák, védett és fokozottan védett kategóriába sorolták őket. A ritkaságukat az eszmei értékük is kifejezi, amely 2.000 és 10.000 Ft között lehet példányonként. (Védett állatoknak 50.000 Ft is lehet az eszmei értékük). Termesztésban is előfrodulnak hazai védett növények pl.: Pulsatilla grandis, Galanthus nivalis, egzotikus fajok, orchidea félék nagy része. Ezek termesztése szaporítása szigú szabályokhoz kötött, amelyeknek alapelve, hogy a természetes állományok nem sérülhetnek. Védett társulások lehetnek láprétek, gyöngyvirágos tölgyes, tőzeglápok, erdősztyepp….