Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


9. Tétel

2012.04.24

9. Tétel

Ismertesse a villamos árammal működő munkaeszközök biztonságtechnikai előírásait!

Vázlat:

-          Villamos áram élettani hatása

-          A villamos berendezések üzemeltetésének szabályai érintésvédelme, érintésvédelmi osztályok a munkavégzés szabályai

-          villamos berendezések ellenőrzése és karbantartása

-          villámvédelem

Villamos áram:  A feszültség különbség hatására, vezető anyagban kialakuló elektron és ionvándorlás.

Villamos áram élettani hatásai: Villamos áramütéses baleset akkor következik be, ha az emberi test a villamos áramkörbe kapcsolódik.

Villamos áram vegyi, hő- és sokk hatása révén fejti ki káros hatását!

-          Villamos áram vegyi hatása: testnedvek elektronikus bomlása mely során az emberi szervezetben képződés jön létre, mely embóliához vezethet.

-          Villamos áram hő hatása: égési sérüléseket okoz.

-          Villamos áram sokk hatása: A váratlan áramütés eredménye.

-          Villamos áramütés súlyosságát befolyásoló tényezők: Az áramerősség a behatás időtartama az áram útja az áram neme (váltakozó áram, vagy egyenáram) és az emberi test ellenálló képessége (testi, lelki egészségügyi állapot)

-          Az érzékelhető áramerősség: 0,5-1mA amelyet érzet küszöbnek nevezünk. Veszélyes az a határ, amely a végtagizmok görcseit kiváltja. A klinikai, majd a biológiai halál állapotát okozhatja a 100mA vagy nagyobb áramerősség.

Villamos berendezések üzemeltetése:

-          A villamos berendezések kezelő helyeit mindig szabadon kell hagyni.

-          nem szabad a burkolatokat feszültség alatt kinyitni

-          meghibásodott berendezések bekapcsolását, használatát meg kell akadályozni, és az üzemképtelenséget figyelmeztető felirattal jelezni kell

-          szerelési munkálatokat csak feszültségmentes berendezéseken szabad végezni.

-          általában a villamos berendezések üzemeltetését villamos szakképzettséggel rendelkező személy végezheti a munkavédelmi szabályoknak megfelelően

-          feszültség alatti munkavégzés szabályai: Szakképzettség és kioktatás nélkül végezhető egyszerűbb tevékenységek az épület villamossági és világító berendezések kapcsolása, izzólámpák, fénycsövek cseréje, a kismegszakítók önműködő kikapcsolása utáni visszakapcsolás.

-          Feszültség alatti munkákat legalább 2 fő végezze, melynek egyik tagja a vezető. Mindig használjunk megfelelő minőségű ruházatot, szerszámokat és eszközöket. A munkát tilos rövid ujjú ingben nadrágban és szoknyában végezni. A szerszámok megfelelő szigeteléssel legyenek ellátva.

-          Feszültség alatti munkát csak előzetes és időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton megfelelő, kifogástalan egészségügyi állapotban lévő, pihent munkavállalónak szabad végeznie!

Érintés védelmi szabályok: A villamos gyártmányokat érintésvédelmi osztályokba soroljuk

A gyártmányok érintés védelmi osztályai:

0.       Év osztály: az áramütés elleni védelem az üzemi szigetelésen alapul, ennek meghibásodása esetén a védelem a környezetre hárul.

1.       Év osztály: Az üzemi szigetelés mellett járulékos óvó intézkedéseket is alkalmaznak pl.: nullázás vagy védőföldelés

2.       Év osztály: Az üzemi szigetelés mellett járulékos óvó intézkedéseket a gyrtmányt kettős szigeteléssel látják el a védelem független a villamos hálózattól!

3.       Év osztály: áramütés elleni védelem megoldása az érintésvédelmi törpefeszültségű tápláláson alapul (max. 50 V)

Villámvédelem: A villámcsapás a felhő és a föld, vagy a felhő és egy földi tárgy (ház) között létrejövő impulzus-jellegű kisülés.

Villámcsapás káros hatásai: romboló, dinamikus, gyújtó, és olvasztó hatás.

A villámvédelem célja: A villámcsapás káros hatásaitól való védelem. Eszköze a villámhárító, melynek részei: A felfogó, levezető és a földelés.

Az elkészült villámhárítót ellenőrizni kell, hogy megfelel-e a szabványossági előírásoknak!

A meglevő villámhárítókat időszakonként felül kell vizsgálni (3,6 vagy 9 évente) ezt jegyzőkönyvben kell rögzíteni.