Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011-2012 (2)

2012.04.18

 

Begonia rex-cultorum (hybridek)

            Felhasználni szobanövény vagy mint dekorációs növényként lehet! tálba ültetéshez is felhasználható a Tiger fajta! a középél mentél széles sávban cikcakkos sávban ezüstös.

 

dugványokat 11-es cserépbe ültetjük, és ebben értékesítjük, nevelési idő 5-6 hét, az amoina fajtáknál kis üzemi nevelésnél a törzseket fel lehet darabolni egy két

 

Nolina (Beaucarnea) recurvata – Agavaceae család tagja

Származása: Mexikó

D: Lombozata, habitusa

F: Szoliter, Dekor, Szobanövény

Akár 8 m is lehet, karcsú törzsű, vízraktározásra tövénél palackszerűen megvastagodik! Ez a palack akár két m széles is lehet!

Lazán álló levelei, a hajtás csúcson levél rozettába csoportosulnak! Levelei kb 2 cm szélesek, 1 m hosszúak ép szélűek, vagy sűrűn fogazottak (olyan éles, mint a kés). Levelei jellegzetesen visszhajló (recurvata = visszahajló)

V: fehérek, melyek hatalmas buga virágzatban állnak

I: Mérsékelt házi növény, de a nagy növények hidegházban is átteleltethetők!

Szabadban kint hagyva, akár -2-3 °C-ot is kibír a növény! Szárazságtűrő, a pangó vizet nem bírja.

Sz: Kikelt magoncokat tálcába vagy szaporító ládába tűzdeljük, lassan fejlődik, ezért amint a gumószerű kis törzs megjelenik fiatal korban 5,5-6-os cserépbe ültetjük! Mini növényként is értékesíthető. 10-12-es cserépbe ültetve 12-16 hónap alatt nevelhető! Sötét meleg helyen a növény elgyengül és szétesik a levélrozetta!

 

Pandanus veitchii (Pandanaceae) Csavarpálma félék

Sz: Polinéziából származik

D: Lombozat

F: Szobanövény, Szoliter, Dekor

I: Az elágazásoknál erőteljes léggyökér fejlődik, csúcsán nagy hártyás gyökérsüveggel… A levél két szélén két sárga csík fut! Van egy másik fajtája, a Variegata amelyen sárga csíkok futnak! 15 °C alatt megfázik! Nedvességkedvelő, állandóan magas hőmérsékleten vízbe állítva is nevelhető. Fényigényes, de nyáron félárnyékos helyen tartsuk! Tőzegkultúrában vagy zöld növény egységföldben!

Sz: Vegetatív úton sarjakkal vagy a levélhónaljakban fejlődő oldalhajtásokról szaporítjuk!

Az anyanövényeket a tenyészőcsúcs elpusztításával (mechanikai vagy vegyszeres) több sarj illetve oldalhajtás képzésre serkenthetjük!

K: hideg nedves körülmények között tőrothadás léphet fel!

 

Fajtái:

Pandanus baptistii

 

Pilea cadierii:

üvegcsalán

Urticaceae család (csalánfélék)

Sz: Vietnám

D: szép ezüstös tarka lombozata

F: szobanövény, florárium (üveg akvárium növényeknek), miniszortiment, tálbeültetés

Levelei átellenesen állnak, levélnyél kb 2 cm hosszú, levéllemez tojásdad vagy elliptikus alakú, a vége pedig hosszan kihegyezett!

A három levélér ívesen fut végig a leveleken, a levelek színe sötétzöld, az erek között 4 sorban ezüstfehér foltokban!

’Bronze’ fajta  annyiban különbözik, hogy a levéllemez barnászöld, középen egy ezüst fehér csíkkal!

I: melegházi, melegigényes alacsony hőmérsékleten a színe fakul!

Nitrogén igényes, tőzeges kemokultúrában, zöld növény egységföldben jól nevelhető!

Termesztés technológiája: fej vagy szárdugványozással könnyen szaporítható!

Fejdugványból 2-3 hónap alatt kész növény nevelhető! Mininövénynek 5,5-ös cserépbe egyesével dugvényozunk, és 4-5 hét alatt kész növénnyé nevelhetjük (eladásra)!

Száraz meleg levegőben atkák károsítják, nagy hőingadozás esetén levélhullás következik be!

 

Peperomia obtusifolia

Piperaceae család (borsfélék családja)

Sz: Trópusi Amerika

D: Lombozata adja

F: szobanövénynek és mini növénynek használható

Habitusa: Felálló hajtású, idősebb korban szétterülő növény, levelei szórtak, nyelesek, húsosak, alakjuk, nagyságuk változó, többnyire elliptikusak vagy fordított tojásdadok! 6-12 cm hosszúak, 4-6 cm szélesek, különböző változatai régóta termesztésben vannak:’USA’(sárgán tarkázott fajta), ’Green Gold’ (zöld arany, sárgás foltok nagyobbak, intenzívebb színűek!

I: túlöntözésre érzékeny, de páraigényes faj! Nitrogénigényes zöldnövény egységföldben, vagy kemokultúrában neveljük! Fényigényes, de a tűző nap ellen árnyékolni kell!

Sz: Fejdugványozással, vagy egyleveles hajtás dugányozással, de levéldugványozással is szaporítható! A dugványokat anyanövényről, vagy a nevelt állományról szedhetjük!

Fertőzött talajjal, vagy szaporítóanyaggal fonálféreg károsíthatja!

Brazíliából származik

Felhasználása: mini szortiment, szobanövény

 

Peperomia caperrata:

Hajtásai megrövidültek és húsosak, levelek smaragd vagy olivazöldek, az erek között felhólyagosodtak, virágzati szára vöröslő, a vastag füzér virágzat fehér!

 

Peperomia clusiifolifola ’Jeli’

 

Schefflera arboricola ’Trinett’ (araliaceae család) Aráliafélék családja

Levelei fénylőzöldek, tenyeresen összetett leveleiket 7-11 levélke alkotja! Virágaik csúcsállóak összetett ernyős virágzatban állnak!

I: melegházi növény, de a zöld levelű fajtákat mérsékelt házban is teleltethetjük! A tarka levelű fajták a melegigényesebbek! Közepes vízigényűek, de a földlabdájukat ne hagyjuk kiszáradni! Zöld növény egységföldben, vagy tőzeges kemokultúrában, de hidrokultúrában is nevelhetjük!

Technológiája: anyatelepről származó fejdugványokat 7-8 cserépben tőzeg vagy tőzeg perlit keverékben gyökereztetjük, gyökereztető hormon segítségével 4-6 hét alatt gyökeresednek! Gyökeres dugványokat 11-12-es cserépben 8-10 hónap alatt lehet kész növénnyé nevelni!

Epifiton (fán lakó)

’Rondo’

Gyapjas tetű károsítja

Schefflera actinophylla

Ausztráliából származik!

A levéllemez tenyeresen összetett! Fiatalabb korban 3-5-ösével, idősebb hajtásokon többesével állnak ezek a tenyeresen összetett levelek! A levelek 30 cm hosszúak, hosszú nyelűek, keskeny tojásdadok, hegyesek, fénylő bőrszerűek! Fonákja világosabb, mérsékelt házi, többi igénye megegyezik az arboricola-éval! Ládába vetjük, majd tűzdeljük, többszöri átültetéssel 1-1,5 év alatt kész növénnyé nevelhető!

 

Sansavieria trifasciata

Philodendron hibridek

’Tuxla’

’Red Emerald’

 Yucca elephantipes

            Agavaceae – agáve félék

közép amerika

lombja

szoba növény, szoliter, dekorációs növény

leírása:

hajtása egyenes, oszlopszerűen vastag

idősebb korban felül dúsan elágazik, akár a 8 m magasságot is elérheti, levelei merevek, kard alakúak, hegyesek, 80 cm hosszúak, középen 5 cm az alapjuknál csak 2-3 cm-esek! fényes zöldek a levelek, enyhén szúrós hegyűek, a levelek széle, finoman fűrészes, a felső levelek felállóak, az alsó levelek visszahajlóak, csíkos levelű változatai ismertek, de igényességük miatt nem nagyon terjedtek el!

Igényei, kifejezetten fényigényes, nyáron szabadban tűző napon is tartható, jól bírja a szárazságot, pangó vizet nem tűri, egyenletes öntözést igényel, téli időszakban, szárazan tartva hidegházban is tartható, fagypont feletti hőmérsékleten is tud vegetálni!

Törzsdarabjai méretre vágva, hajón szállítják európába, szállítási időtől függően a kallusz és gyökérképződés is megindulhat (kb 1 méter magas 5-600 forint) a törzs felső részét viasszal lezárják, törzsdarabok megérkezése után becserepezzük azokat tőzeg és kavics (0,3-0,4 – es kavics) keverékbe, gyökeresedési idő 3-4 hónap, és további 4-6 hónap szükséges hogy a törzsek végén a hajtások kifejlődjenek! 15-30-45-60-90-120-150 cm! Kisüzemi módszer a fejdugványról való dugványozás, alapvetően nincs semmi, ami kárt okozhatna neki, maximum a túl sok öntözés tőrothadást okozhat!

DOLGOZATBAN LESZNEK:

Begonia Rex

-          Begoniaceae család

-          trópusi, szubtrópusi, őserdők, afrika, ázsia, d-amerika

-          Lágyszárú növény, szára erősen elágazó, húsos!

-          Levelei vese, szimmetrikus alakúak, állása szórt, hosszú levélnyél, a levelek erezete élrefutó szárnyas!

-          virága fehér, sárga, piros, rózsaszín vagy krémszínű!

-          a növény minden része mérgező

-          laza tőzeges talaj, közepesen öntözzük 2-3-szor naponta, nem bírja a szárazságot, nagy fényigényű, nem bírja a direkt napfényt, hőigénye közepes, a növény magról vagy dugványról szaporítható!

Codieium – Croton

-          kutyatejfélék (Euphorbiaceae)

-          kétszikű, évelő növény

-          trópusi éghajlatú, őserdőkben, őshazája d-ázsia, india, indonézia!

-          fásszárú növény, szára elágazó, hengeres. Felszíne repedezett, színe szürkés-barna!

-          koronája gömb alakú. Ágai ferdén felállóak!

-          Levelei egyszerűek

dieffenbachia maculata

dracaena deremensis

ficus elastica

Monstera deliciosa

Araucaria

Yucca elephantipes

Schaefflera arboricola

shcaefflera actinophylla

Pálmák

Az intenzív növekedési szakaszban rendszeres öntözést igénylő kultúra, általános szabály, hogy ritkábban, de nagy adaggal öntözzünk, mint sűrűbben, de kevesebbel! A magvetés, a magoncok állandóan nedves közeget igényelnek. Ilyenkor sokkal érzékenyebbek a túlöntözéssel fellépő palántadőlésre! Az intenzív növekedés időszakában magas hőmérséklet mellett az 50% feletti páratartalmat is biztosítani kell, mert különben a növekedésük lelassul, és tömeges vagy erős atka fertőzés léphet fel!

Talajigénye:

általában 5,5-7,5 pH-jú jó szerkezetű víz és tápanyagmegkötő képességű közegben nevelhető! A trópusi fajok a lazább, szubtrópusi fajok kötöttebb jellegű talajt igényelnek!

Tápanyag utánpótlás:

tápanyagigényes kultúra, ezért az intenzív növekedési szakaszban rendszeres 2-3 ezrelékes tápoldatozással biztosítható az optimális tápanyagszint, ehhez komplex műtrágyát alkalmazunk! Hőmérséklet, víz, tápanyag, fény!

Termesztésmenete:

Szaporítóanyaga a mag (magvetéssel)! A frissen szüretelt pálmamag 90-98 %-ban csíraképes! A trópusi fajok magja érés után rövid ideig tartja meg a csírázóképességét, 2-3 hónapos gondos tárolás után is már csak 30-40 %-ban csíraképesek! A szubtrópusi hidegházi fajok magjai 4-10 °C-on tárolva 1 évig is jól megtartják csírázóképességüket (85-90 %)!

A pálmákat két csoportba soroljuk:

  1. Csíra tömlő nélküli fajok
  2. Csíra tömlővel csírázó fajok
  1. Csíra tömlő nélküli fajoknál a mag mellett közvetlenül fejlődik a gyököcske és a rügyecske! Ezeket a fajokat 5-ös cserépbe vagy TEKU tálcába egyesével vagy többesével illetve 8-10 cm mély szaporító ládába, vagy asztalra egy rétegben sűrűn vetjük!

Chamaedorea elegans: jól és gyorsan csírázik a magja, egyből cserépbe vetjük(tupf)8-15

Howea (Kentia) forsteriana: 3db/cserép

Areca (Chrysalidocarpus) lutescens: tupf 8-15

Cocos nucifera

A mag hosszú, tömlőt hajt, amelynek az alján fejlődik ki a gyököcske és a rügyecske! A mély csíra miatt a csíratömlős fajokat csak mag vagy félkész növény formájában forgalmazzák! A csíratömlős fajokat mély 20-22 cm mély ládába vagy növényasztalra egy rétegben vetjük, vagy hosszított un. pálmacserépbe egyesével vetjük!

Phoenix canariensis 7-es átmérőjű cserépbe 1 db/ cserép          

Livistona chinensis

Trachycarpus fortunei

Washingtonia filifera

Meleg vízben áztatjuk és növényvédő szerben csávázzunk! A magokat 1 cm vastag közeggel takarjuk és 26-30 °C talpmelegen tarjuk! Csírázásig fekete fóliával is takarhatjuk a melegen és nedvesen tartás valamint a gyommentesen tartás végett! A kókuszpálmát a csírázó részével lefelé úgy vetjük hogy a mag 1/3-ad része kerül földbe! A magok a fajokra jellemzően 2-6 hónap alatt csíráznak ki! A magoncok első fiatalkori levele fajonként változó, általában összetett és osztatlan vagy 2 levélszeletre osztott!

Becserepezés, átültetés

A ládába vagy asztalra vetett magoncok a fiatalkori lomblevél teljes kifejlődése után ültethetők szét! Fontos hogy a magoncokról a mag ne szakadjon le, mert az általában a magonc pusztulásához vezet! Beültetéskor a magonc olyan mélyre kerüljön a cserépbe mint amilyen a ládában vagy az asztalon volt! A magoncokat egyesével (Phoenix) vagy többesével ültetjük! Felhasználáuk: 12-16-os cserépbe szobanövényként, több éves továbbneveléssel 20-40 cm-es cserépben szoliterként, vagy dézsában hasznosítható!

Csíratömlő nélküli növények (közös jellemzőjük: szárnyaltan szeldelt levelűek):

-          Chamaedorea elegans (Gyompálma, vagy mexikói hegyipálma)

Sz: Közép-Amerika

D: virázgat, levélzet

L: 1,5-2,5 m magasra is megnőhet, levele világoszöld, szárnyaltan szeldelt, 40-60 cm hosszú, 20-25 cm széles, törzse 2 cm átmérőjű, levele ripacsos, sokszor lakásban is virágzik, de virágzata jelentéktelen! A virágzata kétlaki (két külön növényen van a hím-női virág)

I: trópusi esőerdőből származó, közepes növekedésű, árnyékkedvelő faj! Elviseli a beltéri fényszegény viszonyokat! Közvetlen direkt napfénytől óvjuk, mert levelei kifakulnak, károsodnak, megégnek!
Termesztéstechnológiája: Mérsékelt házi pálma, mag csírázása 8-10 hét, magja évente egyszer érik, 10-12-14 cserépig lehet értékesíteni, így 1 maximum 1,5 éves kultúra, ennyi idő alatt lehet kész növénnyé nevelni! Magját többesével vetjük tálcába vagy cserépbe (tupfos növényként értékesítjük)! Kiszáradástól védjük! Párát igényli!
Kártevői: Atkák

-          Chrysalidocarpus (Areca) lutescens (Aranygyümölcs pálma – Arecaceae)

Sz: Madagaszkár

D: Levélzete, alakzat
F: szobanövény, belső dekoráció, szoliternövény
L: 2-6 m magas, levele szárnyaltan szeldelt! Levélnyele kezdetben zöld, majd később sárga, levélalapja viaszos fehér, barnán pöttyözött! Sarjadzó sima törzsű faj, virága egylaki!
I: Trópusi esőerdőből származó, mérsékelt házi növény! Közepes vízigényű, de pára- és fényigényes faj!
Termesztéstechnológiája: csírázása 6-8 hét, magja évente egyszer érik, egy éves kultúra, gyors növekedésű, és csoportosan vetjük és ültetjük (tupfos növény)!

Kártevői: Atkák

-          Cocos nucifera (kókuszpálma – Arecaceae)

            Sz: Polinéziai szigetvilág, trópusi szigetvilág

            D: habitusa, levele, magja

            F: Belső dekorációs növény, szoliternövény

            L: 15-25 m-re is növő, szárnyaltan szeldelt levelű, amely levelek 3-6 m hosszúra is megnőhetnek! virága egylaki, termése csonthéjas, ismert nevén kókuszdió! gyors növekedésű fényigényes, pangó vízre érzékeny faj!

            I: trópusi tengerpartok tipikus növénye, mérsékelt házi növény, csírázása 8-12 hét, termése, azaz magja folyamatosan érik! 1-1,5 éves kultúra! Sok fény mellett tartott szobanövény, átültetésre érzékeny!
            K: Atkák

-          Howea (Kentia) forsteriana (Kentia pálma)

            Sz: Lord Howe sziget

            D: levélzete, alakzata

            F: szobanövény, dekorációs növény, szoliter növény!

            L: 12-15 m magasra növő, szárnyaltan szeldelt levelű, egylaki virágú növény! Levele 3,5-4 m hosszú, és lapos sík alakú! Termése megnyúlt tojásdad alakú, éretten vöröses színű! Törzse gyűrűsen, levél ripacsos! Fiatalon zöld színű, bőrszerű levelei vannak!

            I: Mérsékelt házi közepes vízigényű, fényigényes, de a direkt fény ellen árnyékolni kell, lassú növekedésű!

            Technológiája: Csírázása 20-32 hét, magja évente egyszer érik, és 2-3 éves kultúra! 12-16-os cserépig! Magvetés a hosszú csírázási idő miatt, talpfűtéses asztalra, sűrűn egy sorba vetjük! A kicsírázott magvakat egyesével, vagy maximum hármasával ültetjük! Drága, és nagyon hosszú nevelési ideje van!

            K: Atkák

Csíratömlős növények:

-          Phoenix canariensis

Sz: kanári szigetekről származik

-          Livistona chinensis

-          Washingtonia filifera

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.