Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011-2012 (5)

2012.04.18

8. TÉTEL

Dianthus caryophyllus (szegfű félék családja)

Sz: Mediterrán területekről származik

D: Virága

F: Vágott virág

L: Levelei keskeny szálasak, szürkések, színükön árkoltak (mélyedéses). Virágok a hajtások csúcsán magányosan állnak! Csészelevelek csővé forrtak össze, a csészét körülvevő csészepikkelyek vagy fellevelek hegyesek, zöld csúcsúak, fele akkorák, mint a csésze! Szabadon álló sziromlevelek ép szélűek vagy fogasak, változatos színűek, esetleg illatosak is!

Fajták: A ma termesztett fajták hosszú nemesítési munka eredményei! A nemesítés célja az egész évben virágzó, betegség ellenálló fajták előállítása volt. A déli országokban a remontáns fajtákból szelektáltálták ki az olasz vagy mediterrán szegfűt, amely télen fűtetlen házban is termeszthető a D-Európai országban. Az Európai fajták volttak az alapjai az Amerikában kinemesített úgynevezett színfajtáknak, amelyek aztán Európában is elterjedtek. Az Európáai fajta hosszú nappalos igénye minimális, de a vírus (Fuzárium és Rozsdafertőzés) sok problémát okozott! A nemesítés további feladata volt a rezisztencia – tolerancia.

Rezisztencia: Bizonyos betegség nem támadja meg a növényeket!

Tolerancia: betegség megtámadja, de nem gyengíti le!

Igényei:

-          fényigényes növény, nagy fészerősséget kíván akár a 10.000 lux feletti értéket is hasznosítja

-          Árnyékolni nem szükséges, fakultatív hosszúnappalos növény, az új fajtáknál a hosszúnappalosság alig észlelhető!

-          A fényerősség időszakban optimális 12 °C maximum 16 °C, 8 °C alatt a fejlődése leáll. 16 °C felett romlik a minőség, a hajtások gyengülnek, vékony szárúak lesznek, ráfűtéssel tehát a virágoztatást gyorsítani nem szbad!

-          Késő tavaszi nyári időszakban sok napsütés mellett az optimum 20 °C felett lelassul, 40°C felett leáll! A termesztő berendezések nagy légterűek, nagy szellőző felülettel rendelkezőek legyenek, amelyek biztosítják a napi 20-25-szöri légcserét, az optimum hőmérséklet tartásához!

-          Víz igényes növény, mivel sekélyen gyökeresedik, kis vízadagokkal többször öntözzük.

-          Öntözni úgy kell hogy a lombozat minél kisebb részét nedvesítjük be, ezért az öntözéseket a termesztő közeg talaja fölött kell 2 sorban elhelyezni! Az öntöző vizet télen melegíteni kell, hogy a talaj ne hűtse 10 °C alá!

-          A téli 60-70 és a nyári 70-80 % relatív páratartalmat az utak párásításával, locsolásával biztosítjuk!

-          Tápanyag igényes, és egész évben K igényes növény, a koncentráció mértéke 3-5 ezrelékes is lehet.

-          A talaj kémhatása 7, 7 feletti pH érték megfelelő, felvehető mész mennyisége legalább  3-4 kg legyen köbméterenként.

-          Az erős fuzárium fertőzés miatt a termesztő berendezés talapját kiültetésre szinte már sehol sem használják!

-          Korábban ezt föld cserével talajgőzöléssel vagy talajfertőtlenítéssel próbálták megoldani, ha az üzemek vagy mag állítják elő vagy vásárolják a közeget, hogy amely tőzeg vagy farost alapúak! Egy sem elterjedtebb a kőzetgyapottos hydrokultúrás termelés!

Termesztés technológia:

-          Szaporítóanyag termesztéssel speciális üzemek foglalkoznak, az anya telep létesítéséhez szükséges szuper elit (vírus mentes) alapanyagot, szaporító üzemek in vitro majd in vivó körülmények között állítják elő. A szporító anaygot dugványozással állítják elő, 1-1 tő 10-14 dugványt ad. A megszedett dugványokat kötegeljük, fóliazacskóba rakva, kartondobozba csomagoljuk és hűtőházban 1-2 °C-on akár 2-3 hónapig is tárolhatjuk!

-          A dugványozás az első héten 20-21, majd utána 16-18 °C-os talpmelegben tőzeg és nagyszemcséjű perlit 30-40 %-os keverékében vagy tiszta perlitbe történik

-          Gyökeresedési idő hormonkezeléssel 3 hét!

-          Ma már piac és versenyképes árut csak korszerű termesztés technikával lehet előállítani, a termesztés monokultúrában izolált kiemelt ágyakban vagy hidrokultúrában történik

-          A dugványok kiültetését a tervezett fő virágzási időszakhoz igazítjuk, majd elvirágzás után a kultúrát lecserélik

-          így a tenyészidő 6, maximum 8-10 hónapra csökkent

-          Technológiához energia takarékos fűtési megoldásokat használnak! pl: vegetációs fűtés!

-          az éjszakai energia ernyő használata

-          Tenyészidő 1-1,5 év volt, a másdik évben legtöbbször jelentős virág minőség és hozam romlás mellett

Szegfű termesztés menete, és ápolási munkák:

-          Speciális támaszrendszert igényel, amelyet a telepítés előtt az ágyásokra fel kell szerelni.

-          Későbbiek során a támrendszer tartja a virágháló emeleteket (4-6 emelet)

-          A virágágyások általában 120 cm szélesek

-          Dugványültetés után 10-12 napig zárva tartjuk az üvegházat, többször párásítjuk.

-          Erős napsütés esetén enyhén árnyékolunk

Visszatörés:

-          Ültetés után 3 héttel a 3. levélpár fölött végezzük első alkalommal.

-          a 2. visszatörés szükségességét illetve idejét a tervezett virágzási időszak kezdete illetve a tövön fejlődött hajtások mérete szabja meg.

-          6 hónapos intenzív kultúránál csak egyszer törjük vissza a növényt.

-          A visszatöréstől számítva kb 3 hónapra van szükség a hajtások kifejlődéséig és a virágzás kezdetéig.

-          A visszatörésnél tudni kell, hogy az alaptól számított 4-5 levélpárig a hajtások vegetatív jellegűek és hajlamosak oldalhajtás képzésre, ezért e fölött semmiképpen ne vágjuk vissza a növényt.

Virágszedés:

-          Vigyázni kell a hajtások visszatörésére, a virág alatt a tőfelé 5-7 levél párig eltérő hajtások generatív jellegűek rövid száron, rövid idő alatt képesek virágot hozni, ezek azonban értéktelenek, a virágot tehát a 6-7 levél pár alatt törjük le, vegetatív hajtások képződnek!

Hálózás:

-          Szilárd tartószerkezetre előre gyártott alul 10*10 cm-es fölötte 15*15 lyukbőségű műanyag hálót feszítünk, a kultúra hosszának, növény magasságának 4-6 emelet szinten.

-          Mindig a túlnövés előtt feszítsük ki.

Oldal hajtások

-          A bimbótól lefelé számítva a 6-7. levél párig távolítsuk el a hajtásokat, addig, amíg könnyen kitörhetőek. Az oldal bimbókat is szedjük le akkor, amikor már kézzel könnyen kitörhetőek!

Virágszedés:

-          Nyáron gyorsabb a fejlődés (a nyílás), ezért bimbós állapotban, így télen meg lehet várni a teljes nyílottság állapotát. Korszerű üzemekben már az ágyak fölött már gördíthető polc, vagy szedő állvány van beszerelve, és egyből oda rakják a növényeket, így kisebb a törésveszély, és kisebb a károkozás veszélye!

Osztályozás, csomagolás:

-          Az osztályozóban virághosszra – első, másodosztályra – osztályozunk, majd 20-as csomókba rakjuk és a csomókat két helyen átkötjük, egyszer a száron, egyszer pedig a virág alatt! Innen a felszívató helységbe visszük, majd szállítás előtt szabvány kartonba dobozoljuk. Azonnali szállítás esetén nincs szükség hűtésre! Későbbi szállításhoz a virágokat 2-5 °C-on 2-3 hónapig is tárolhatóak! (A minőségi romlás nyíláskor azonban jelentkezhet). Exportra 0,5-4°C-on 10-12 óra hosszon előhűtött árút szállítunk!

Betegségek, kártevők, kórokozók:

-          A növényvédelem legfőbb feladata a megelőzés, ehhez egészséges szaporítóanyag, és higiénikus környezet szükséges! A szaporítóanyag vírus mentes, vagy vírusgyér szaporítóanyag legyen!

Betegségek:

-          Talajon keresztül fertőznek: fuzárium, rhizoktonia (gombák). Ennek megelőzéséhez steril ültető közeg, talajfertőtlenítés szükséges! (talajgőzölés, vagy vegyszeres fertőtlenítés, vagy akár a kettőt együtt is alkalmazhatjuk! A gombák lehetnek rezisztensek a vegyszerekre)

-          rozsdagomba, vagy alternáriás levélfoltosság (alternária). Ezeket úgy előzhetjük meg, hogy minél kevesebbet öntözünk, illetve vegyszeres kezeléssel. Az alternáriás levélfoltosság nagyon könnyen tovább terjedhet, ha az állomány nagyon párás

-          A virágfertőzést a botrítisz könnyen okozhatja (szürkepenész – később rothadást okozhat). Ezt sok szellőztetéssel vagy permetezéssel előzhetjük meg, esetleg légcserélővel.

-          rovarkártevők: levéltetvek, tripszek, takácsatkák károsíthatják. Intenzív kultúrákban a növények szinte állandó permetezőanyag borításban fejlődnek, ezért 7-8 naponként permeteznek!

-          Élettani kártevője a virágnak: csészerepedés. Ezt magas hőmérséklet és nagy hőingadozás okozhatja, de lehet fajta jelleg is!

9.TÉTEL

Gerbera jamesonii termesztése: (Ismertesse a gerbera jellemzőit, igényeit, felhasználási lehetőségeit, és termesztéstechnológiáját)

Asteraceae családba tartozik – fészkes virágzatúak családja

            Évelő növény, mélyre hatoló gyökérzettel, levelei durván fűrészesen fogasak, fonákjukon gyapjas szőrösek, levélnyelük 15-20 cm, levéllemez 15-25 cm hosszú és 5-8 cm széles! Az egyenesen felemelkedő virágszár csúcsán a fészekvirágzat átmérője a 10 cm-t is elérheti! Fészekvirágzatban a sugár virágok (kb. 30 db) sárgák, fénylő világos, vagy sötét narancs-, esetleg réz sárgák! A fajták színváltozatossága nagyon nagy, fehér rózsaszín, lazac vörös, ibolya illetve ezek árnyalatai lehetnek!

            Fajták: A nemesítés során több fajtatípus is elterjedt. ( ’DIEM’ fajta sorozat). A sorozatra a nagy hozam, a kisebb virágméret és a rövid tartósság volt a jellemző. Ma már kiszorultak a termesztésből! ’Alkamade’ fajtákra az erőteljes növekedés, a hosszú drótszerű virágszár, nagy virágzat és a jó hozam jellemző! ’Super gerbera’: Ezt a fajtasorozatot Kaliforniában állították elő, amelyben a szín és az alak mellett elsősorban a teljesítmény (hozam) és a rezisztencia került előtérbe! ’Mini gerbera’: Erre a fajtasorozatra a kis virág, a kimagasló hozam, és a gazdaságosabb termesztés jellemző. Újabban cserepes virágként is értékesítjük! A fajta váltás folyamatos, üteme felgyorsult, és 5-6 évente a teljes szortiment lecserélődik.

            Igényei: mérsékelt házi növény, eredményesen talpfűtéssel termeszthető (18-20 °C). Hőigénye a nyári félévben 3-10. hónapig nappal 18-22 °C, éjjel 14-18 °C, 14 °C feletti hőmérséklet virágszárakat, és torz virágzatokat okoz, ezért nyáron az árnyékolás mellett a rendszeres szellőztetésről és párásításról is gondoskodni kell. Fényigényes növény, de nyáron árnyékolni kell! Víz és páraigényes növény, a virágzó állománynál csepegtető öntözést alkalmazzunk, mivel a virág felülről öntözve foltosodik! Korszerű technológiával kemo (tőzeg) vagy hidro (kőzetgyapot) kultúrában termesztjük! Kiültetés után Nitrogén, virágzáskor Foszfor és Kálium igényes! (NPK) 1-3 ezrelékes oldattal trágyázzuk, a Vas és a Mangán pótlására külön kell figyelni!

            Termesztéstechnológia: Növényházban és fóliasátorban egyaránt termeszthető, a gazdaságosság érdekében alkalmazzunk vegetációs fűtést (növények közé lefektetett műanyag csövekben 30-40 °C-os vizet keringetünk benne) és télen energia ernyőt!

            Szaporítása:

  1. Magvetés: Ma már szinte csak a nemesítők használják új fajták előállításához
  2. Kalapácsos dugványok: A meghajtatott növényről szedett dugvány
  3. Mikroszaporítás (meriklónozás): Ma a korszerű szaporítóanyagot szinte csak így állítják elő!

A Gerberát termeszthetjük kiültetve kiemelt ágyban, vagy növényasztalon kemo kultúrában, ahol a termesztési idő 12-18 hónap lehet (eddig marad kultúrában és utána lecseréljük – a genetikai állománya viszonylag gyorsan romlik)

A korszerű termesztés speciális gerberás konténerben történik, amelynek az alja nagyobbrészt nyitott, hogy a felesleges pangó vizet elvezesse! A telepítéstől számítva 8-9. héttől folyamatos virágzás várható! Ágyásokba 28*28 cm-es térállásba ültetünk, míg konténerből végleges térállásban 6-9 db helyezhető el négyzetméterenként! Ültetésnél nagyon fontos, hogy a gyökérnyak sohase kerüljön a föld felszíne alá, mert könnyen fertőződhet és kirothad! Tőerősítés végett az első bimbókat törjük ki. A jobb virágzás érdekében levélritkítást is végezni kell, amely a nyári hónapokban (március – október) 3-4 hetenként történik! A virágokat akkor szedjük, amikor nyáron 1-2, télen 2-3 kinyílott porzóköre van! A telt virágúakat akkor szedjük, ha a virágzat alatti szár már kemény! A virágokat tőből kell kitörni, kihúzni. Átlagos hozam évenként és tövenként 15-25 szál virág! A szedett virágokat osztályozzuk, és azonnal vízbe állítjuk. A felszívatás függőleges helyzetben 10 cm mély vízben 2 órán keresztül történik, ahol a virágokat csak felülről érheti fény, mert különben száruk elgörbül! (fotoperiodizmus – zárt edényben kell szivatnunk). Csomagolása speciális, perforált betétes kartondobozt használunk!

      Kártevők, kórokozók, betegségek

-          Élettani betegség: klorózis (sárgulásos tünetek). Ezt a Vas, Mangán mikroelemek hiánya az ültető közeg levegőtlensége, vagy a nagy só és mész tartalma, illetve a gyökér megfázása külön-külön és együttesen is okozhatja.

-          Kórokozók: tőrothadást a rhizoctonia vagy phytum gombák okozhatnak! A növény fonnyadását, kiszáradását a fuzárium okozza, a virágot a botrítisz és a lisztharmat károsítja!

-          Kártevők, kórokozók: üvegházi molytetű (Lisztecske), tripsz, atka és levéltetvek károsítják!

-          Levél aknázó légy: lárvája a levelekben járatokat készít (kirágja, kiszívja a növényi nedveket, és ezáltal károsodik a növény)

10.TÉTEL

ISMERTESSE A KRIZANTÉM JELLEMZŐIT, IGÉNYEIT, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIT, TERMESZTÉTECHNOLÓGIÁJÁT!

Asteraceae – fészkesvirágzatúak családja

Krizantém (Chrysantemum hortorum, az új neve pedig Dendrathemum x grandiflorum)

Leírása:

-          Az ókori Kínában már 5-6 ezer éve termesztett, nemesített növények egyike.

-          Valószínű, hogy e napjainkban termesztett krizantémfajták valamennyien két Kínában és Japánban vadon élő faj hibridjeinek származéka. Európában csak a XX. században vonták termesztésbe. A fajták között rendíküli alak, szín, méret és virágzási időbeli változatosság mutatkozik!

Virága:

-          A nagy virágú fajták fészekvirágzatának átmérője eléri a 20, a közepeseké a 15, a kisvirágúaké legfeljebb a 10 cm-t.

-          Alakja lehet labdaszerű, tömött vagy lazábban álló virágokkal, margarétaszerűen lapos fészkű vagy tűvirágú (pókvirágú).

-          A hajtásokon a fészekvirágzatok állhatnak magányosan vagy a sok kis virágzat sátorszerű ernyőkbe rendeződhet.

-          A virágok színe fehér, sárga, rózsaszín és a vörös különböző árnyalata.

Fajták:

-          A nemesítése ma is intenzív, számos fajtatípusa van.

-          Telt, nyelves virágokból álló nagyvirágú, hagyományos fajták (pl. ’Snowndon’)

-          telt, nyelves virágokból álló pókvirágő változatok (’Spider’)

-          kis, csokros, margaréta virágzatú korszerű fajták

Igények:

-          Hőigénye kicsi, virágzata fagyérzékeny. Fényigényes, tűző napn is termeszthető, obligát rövidnappalos növény. Tápanyag és műtrágya igényes növény, 3-4 ezrelékes tápoldattal öntözhető.

-          Vízigényes, nagy vízadagokkal öntözzük.

Termesztéstechnológia:

-          Nemesítése intenzív, mindig újabb és újabb fajták kerülnek termesztésbe. Emiatt különvált a szaporító anyag- és a készárú termesztés.

-          Cél a vírusmentes vagy vírus szegény szaporítóanyag előállítása.

Szaporítása:

-          Vegetatívan, hajtásdugványozással történik.

-          Az anyatelepet meriklónozással szaporított növényekből létesítjük.

-          A dugványokat perlitbe, perlit – tőzeg keverékébe tűzdeljük tálcába vagy tőzeg pogácsába, 18—20 °C-os talpmelegben és 16 °C-os levegőhőmérsékleten. Gyökeresedési idő – 2-3 hét!

Termesztési módszerek:

I.                   Hagyományos, halottak napi virágoztatás.

-          Magyarországon a múlt század végéig a krizantém kimondottan halottak napi virág volt, mert termesztését csak erre az időpontra időzítették. Emiatt más időpontban névnapokra vagy alkalmi ajándék csokorként „nem illett” ajándékozni.

-          Erre a célra nagyvirágú, erős szárú fajtákat termesztettek.

-          A gyökeres dugványokat május végétől június közepéig ültetjük kis szakaszosa, hogy a virágzás is szakaszos legyen október 10-től november 1-ig.

-          Ültetés után 2 héttel a dugványokat visszacsípjük, úgy, hogy 2-3 oldalhajtást, ezzel tövenként 2-3 virágot hozzon!

-          Az állomány fölé a szegfűhöz hasonlóan 2-3 hálóemeletet feszítünk ki, amely megtartja a virágokat.

-          A bimbóképződés augusztus elején indul meg, ezért a pontos virágzáshoz szeptember közepéig sötétíteni kell a növényeket (rövidnappalos kezelés)

Ápolási munkák:

-          2-3 alkalommal az ágyások kapálása, gyomtalanítása, 10-12 naponként tápoldatozás és növényvédelem

-          A hajtásokon képződő oldalhajtásokat folyamatosan el kell távolítani (Kacsozás). Szeptembertől a főbimbó mellett oldalbimbók is megjelennek, ezeket is el kell távolítani (bimbózás)

-          A virágokat akkor szedjük, amikor a virágzat megközelítően elérte a teljes nagyságát, de a legbelső nyelves virág sorok még zártak.

-          A túl korai virágzást levegőzéssel (szellőztetés) és éjjeli hűtéssel lehet késleltetni, siettetni csak ráfűtéssel lehet.

Időzített nagyüzemi korszerű technológia

-          Az óriási szín és forma változatok, valamint a virágok vázatartóssága miatt Európában már régóta kedvelt vágott virág.

-          Mivel ezek a fajták nem hasonlítanak a hagyományos nagyvirágú virágokhoz, emiatt ma már Magyarországon is „elvesztették” a halottak napi jelzőt, és szívesen vásárolják alkalmi ajándékcsokorként.

-          Az új fajták előnye, hogy rövid tenyészidejűek, 9-16 hetesek, ami azt jelenti, hogy a virágindukció megkezdése után 9-16 hétre kivirágoztathatók.

-          így a pótmegvilágítás és a sötétítés szakszerű alkalmazásával az őszi névnapokra (Erzsébet, Katalin), karácsonyra és a tavaszi szezonra tudunk a piac igényének megfelelően vágott krizantémot előállítani.

Kártevők, kórokozók, betegségek:

-          Kórokozóik: Botrítisz és a lisztharmat

-          Kártevők: levélfonálféreg, krizantém poloska, levéltetvek, takácsatkák.

6.TÉTELBŐL KELL FELELNEM FEBRUÁR 3-ÁN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

31-ÉN TÉMAZÁRÓ DOLGOZAT

ORCHIDEÁK – SZEGFŰ 7-8 TÉTEL

 

11.TÉTEL

Ismertesse a növényházi rózsa igényeit, felhasználási lehetőségeit, jellemzőit, fólia és üveg alatti termesztését!

 

Vágott termesztésben alkalmazott fajták: a teahibrid és a floribunda rózsák csoportjából kerülnek ki. A teahibridekre jellemző a nagy virágméret, a hosszú szár, és az évenkénti alacsonyabb virgáhozam! A floribundák éves hozama magas, viszont a virág mérete kisebb, emellett jóval nagyobb az oldalhajtások kitörésével járó kézimunka igény! Gyakorlati csoportosításban a floribundákat kisvirágú rózsának, a teahibrideket nagy virágú rózsának nevezik! A fajták változatossága nagy, mindig újabb és újabb hibridek jelennek meg, a népszerűségi listát a hollandiai Aalsmeer-i virágbörzén eladott fajták alapján követhetjük nyomon! A hajtatásnál a szabadföldi termesztéssel szemben mások az általánosan használt alanyok. A folyamatos termesztés legmegfelelőbb alanyai viszont a telet fűtés nélkül nem bírják! A hajtatott rózsatövek jelentős része azonban ma már saját gyökéren terem! A szaporító anyagot dugványozással állítják elő, gyökeresedés serkentő anyagok felhasználásával! A dugványok párafüggöny alatt 20-24 °C-on és talpmelegen 2-3 hét alatt meggyökeresednek! Gyökeresedés mértéke 60-80 % közötti, amely a fajtáktól is függ.

Termesztés feltételei:

-          hőmérséklet: Nappali optimum hőmérséklet 16-18 °C, éjszakai 14-16 °C, 22-24 °C nappali hőmérséklet mellett a virágzáshoz szükséges idő lerövidül, viszont a szár erősség, és a szár hossz csökken! 28 °C mellett viszont már a virág hozam is csökken!

-          Páratartalom: Az optimális 60-70 % között mozog, hajtatás indításkor viszont 70-80 %-ot biztosítsuk! Az öntözést, növényvédelmet úgy irányítsuk, hogy a lomb éjszakára leszáradjon.

-          Fényigény: Fényigényes, hazánkban áprilistól-októberig elegendő a természetes megvilágítás! A téli hónapokban 40 W/ m2 kiegészítő megvilágítást kell biztosítani, ahhoz hogy megfelelő legyen a virágzat!

-          Talaj és tápanyagigénye: Kiültetve, nevelve több éves kultúraként nagyon fontos a legalább 40 cm mélységre kiterjedő tartós laza szerkezet, amely mindenkor biztosítja a kedvező levegő-víz arányt a talajban! A talajj pH-ja 6-os érték körüli legyen, tápanyagozni 3 ezrelékes tápoldattal lehet. A kiültetve nevelésnél jelentkező talajuntság miatt, ma már a konténeres hajtatás illetve a hidro kultúrás termesztés a meghatározó.

-          Vízigény és víz minőség: A rózsa vízigényes növény, de ügyelni kell hogy a talajdnedvesség (talajlevegő arány ne boluljon fel). Emellett figyelni kell az alacsony só koncentrációra illetve hogy az öntözés klórtartalma ne legyen magas (főleg vezetékes víznél fordul elő)

 

Üveg alatti termesztés: A termesztésnél ügyelni kell arra, hogy nálunk a nyár sokkal forróbb mint Ny-Európában, ezért csak jól szellőztethető kiültethető és megfelelő árnyékolást is biztosítható növényházban lehet versenyképes minőségű növényt termszteni. Ma már nálunk is a mesterséges termesztő közeg használata a jellemző az öntözés és tápanyagellátás csöpögtető rendszerrel történik. A növényvédelmet a hideg vagy meleg ködképződ használata nagyon megkönnyíti és biztonságossá teszi. A termesztési módra jellemző a teljes automatitizálás, amely növeli de költségesebbé teszi a termesztés biztonságát. Nyáron általában 1 hónapot pihentetik az állományt, egyrészt a magas hőmérséklet ezáltal gyengébb minőség miatt, másrészt úgy az állomány regenerálódik.

 

Fólia alatti termesztés: A versenyképes minőség biztosítása miatt csak a korszerű a természetes légmozgást a sátor egész hosszában lehetővé tevő szellőztetést és árnyékolást biztosító fóliasátrakban történhet a termesztés. A további nevelés úgy történik, mint az üvegházban.

 

Rózsa szedés és kezelés: A rózsa szedése metszése átfedi és kiegészíti egymást a szedésnél ugyanis elő kell segíteni a következő virágzás kialakulását. A klasszikus szedési módnál a visszahagyott általában 3 leveles hajtásrész biztosította a növény fejlődéséhez szükséges asszimiláló felületet. Az úgynevezett japán módszernél azokat a hajtásokat amelyek nem hoztak virágot vagy már letermettek azokat lehajtatták ezzel biztosítva az asszimilációt. A virág szedése a fajtára jellemző nyitottsági foktól függ, de általánosságban igazi, hogy ősszel és télen nyílottabbak tavasszal és nyáron bimbósabban szedüsnk. Szedni legjobb kora dél előtt mert ilyenkor legnagyobb a rózsaszál víztartaléka. Szedés után legalább 12 órán keresztül 2 fokos °C-os vízben szívatjuk fel a virágokat osztályozás után tízesével kötegelve történik a csomagolás.

 

Betegségek: rózsa mozaikvírus, baktériumos gyökérgolyva, peronoszpóra, lisztharmat

Kártevők: Kaliforniai tripsz, levéltetü, takácsatka

 

12. TÉTEL

LILIOM

A Lilium nemzetség a liliomfélék családjába tartozik. A liliomok évelők, amelyet a föld alatti hagymáikkal évelnek át. A hagyma a szárnak a megvastagodott része, amely hagymatönkből és számos húsos levélpikkelyből áll, amelyek tartaléktápanyagot tartalmaznak. Ez a tartaléktápanyag a rügy fejlődése folyamán felhasználódik a kimerült pikkelylevelek elhalnak, de pótlásukra újabbak hasonlóak képződnek. A hagymák alakja, nagysága és színe az egyes fajokra jellemző és fontos meghatározó bélyeg. A hagyma hagymatönkből a csúcsi részén elhelyezkedő fő rügyből a pikkelylevelekből és a tönk alján lévő gyökerekből áll. A hagymák úgynevezett fiatal vagy fiókhagymákkal újulnak meg, amelyek a növény különböző részein fejlődhetnek. Többek között a hagymatönkön a pikkelylevelek hónaljában, rizómán a tarackszerű indán, a föld alatt elkúszó száron a letört hagymapikkelyeken a szár föld feletti részén a levelek hónaljában (ezeket bulbiliknek hívják). a hagyma gyökérzete kétféle: A a főgyökér virágzáskor és hamarosan elpusztul, helyét a mellékgyökerek veszik át.

-          Szár: magassága 50-300 m is lehet. A szár színe zöld vagy barnáspiros árnyalatú vagy barnáspiros foltos vagy pettyes. Felülete sima, szögletes vagy barázdás, kopasz vagy szőrös.

-          Levél: A legtöbb faj levele keskeny hosszúkás, de lehet tojásdad szíves vállal. A levelek többnyire kopaszok, de néha pillásak vagy szőrösek szórt állásúak vagy örvösek.

-          Virág: lehetnek szélesen nyitottak, tányér mások felállóak vagy csésze alakúak. Egyes fajok lepellevelei visszahajlók turbánszerűek. Színük fehér, sárga, narancssárga, barnás, sötétpiros legtöbbjük illatos. A virágban 6 porzót találunk, a portokot a porzószálakban igen mozgékonyan ízesülnek.

-          Leírás: A liliomok az északi földgömbön élnek, a déli féltekén nem találunk vadon egy liliomot sem. Három kontinensen Ázsiában, Európában és Észak Amerikában élnek vadon. Liliomtermesztésre a humuszban gazdag jó táperőben lévő fekete homokos talaj a legkedvezőbb amelynek jó vízáteresztőnek kell lennie, mert a legtöbb faj hagymája érzékeny a különleges vízre. Növényházi termesztéshez a különböző kémhatású kissé kötött tápanyag dús közeg a megfelelő. A bimbó megjelenése után tápanyagozni kell. A legtöbb faj a mészre érzékeny.

-          Fényigényük: különböző, de a legtöbb közülük félárnyéki, ezért nyáron árnyékolni kell.

-          Szaporítása: Egyes liliomfajták a szabadfldi nyílástól eltérően is kivirágoztathatók. Értékesítésük különösen a húsvégi ünnepekre, anyák napjára jelentős, de a virágzás előre hozható március végére akár február közepére is. Lehetőség van a késői október-novemberi virágtakarásra is. A téli virágoztatás esetén az állomány fénykezelése is szükséges. a virágoztatás fő feltétele a nagy méretű virágzóképes hagyma. A virágképzés akkor indul meg, amikor a hajtás a megfelelő nagyságot elérte, tehát a virágképletek nem az alacsony hőmérsékleti időszakban, hanem a hatatás során a hőmérséklet emelkedésekor képződnek. A hagymákat ültetésig nedves gyaluforgácsaba esetleg fűrészporba vagy rostos tűzegbe süllyesztve tartjuk, mégpedig 2 hétig 5 °C-os, majd 6 hétig 2 °C-os hőmérsékleten. Ezután azonnal ültethetők vagy hűtőbe ültetésig tárolhatók Ültetés után beöntözzük és 8-10 °C-on gyökereztetjük. A virágzat kifejlődéséhez 20-25 °C kell, majd utána 16-20 °C-on neveljük! 20 °C felett a növények megnyúlnak. A virágoztatás időtartama átlagosan 120 napig, tehát ezt kell figyelembe venni az ültetés virágoztatási időpont helyes megválasztásához. Négyzetméterenként 25-50 db hagymát ültetünk úgy, hogy hagymacsúcs legalább 6 cm mélyen legyen a földben. Virágszedést akkor kezdjük, amikor az első bimbók színe megmutatkozik, vagy ha a virágzatban legalább az alsó virág már kinyílt. Vízben jól nyílik! Legjobb azonnal szállítani, mert tárolni 3-4 °C-on vízben legfeljebb 5 napig lehet. Mint vágott virágot a kötészetben használják fel csokrok, koszorúk, vázák virágtálak díszítésére.

-          Betegségei: legtöbb gondot a mozaikvírus okozza- leveleken hosszúkás, klorotikus foltok, amelyek később elhalnak.

-          Botrítisz: levél, virág, szár és a hagymát is megtámadja

-          Kártevői: levéltetvek, gyökératkák, meztelen csiga.

 

13.TÉTEL

KORALL VIRÁG – Kalanchoe blossfeldiana

-          Szárzmazási hely: Madagaszkár

-          Leírás: 30 cm magas félcserje, hajtásai felegyenesedő gyengén elágazó

-          Levél: Általánosan álló levelei kopaszok, tojásdadok, sötét zöld, öblösen karájos szélű, gyakran pirosak.

-          Levélnyél: 2-2,5 cm dúsan virágzik.

-          Virág: 1 cm átmérőjű virágai 4 szirmú ernyőszerű virágzatban nyílnak rövidnappalos növény színük változatos, piros, rózsaszín, sárga, fehér, és ezek árnyalatai.

-          Fajta: Külön csoportot alkot a Kalenchoe marginii álampolna jellegűek

-          Igény: Meleg mérsékelt házi növények szaporításához neveléséhez 20 °C körüli hőmérsékletet igényelnek. Gyökeres növények éjszaka 18 °C-on tarthatók. Bimbóképzéskor 15 °C-ig csökkenthetjük. Vízigénye változó, de mindig a hőmérséklettől függ. Télen tartsuk szárazabban közepes tápanyag igényű, gyengén savanyú 5,5-6,5 pH. Tapusföld, Kemokultúrában neveljük. Fényigényes fotoperiodikus reakcióját ismerve egész évben virágoztatható, el is adható, jól időzíthetó rövidnappalos növény. Fakultatív termoporitív növény, hőmérséklet csökkentésével arányosan nő a virágzáshoz szükséges napok száma. A növényeket és dugványokat szeptember 15-től április 15-ig pótvilágításban kell részesíteni!

-          Szaporítása: Ivaros és ivartalan úton szaporítható ivaros magvetés ma használható, ivartalan már csak nemesítéskor, új fajták előállításánál használják. Dugványozás 5-6 leveles fajdugvánnyal szaporítható. Dugványokat 4-5 órát vagy 1 napot szikkasztjuk, hogy a metszlap beszáradjon végcserépbe 5,5-6 cserépbe tálbeültetéshez 9-11 cserépbe egyesével többesével dugványozzuk.80 % páratartalmat igényel. Gyökeres dugványokat a 4. levélpár fölött visszacsípjük ezátal bokros növényt nevelünk. Elágazás vegyszerrel is indukálható akkor atrinnal 0,5-1 %-os oldattal permetezzük. Oldalhajtások 0,5-1 cm virágindukció 6 hét. Teljes virágzáshoz 6 hét március 15 szeptember 15 között sötétítéssel időzíjük a virágzást. Téli időszakban amikor kevés a fény az erős növekedésű fajtákat törpésíteni kell. Ehhez az Alar 0,3 – 0,5 % oldatával öntözzük be a növényeket. Szaporításkor tőrothadás léphet fel.

-          Kártevő: magas hőmérséklet a páratartalomban lisztharmat, levéltetű, atka, gyapjastetű.

 

14.TÉTEL Saintpaulina ionantha (Afrikai ibolya)

-          Származás: Afrika

-          Leírás: Hegyvidéki, esőernyők árnyas humuszban gazda sziklatörmelékes talaján él. Neve ibolya virágú (Sain Paul)

-          Levél: tőlevélrózsát alkotnak, húsosak, sötétzöldek fonákján vöröses, sűrű rövid szőrös, hosszú tojásdad 6-8 cm, levélnyél 10-12 cm hosszú zöld vagy vörös.

-          Virág: 2-3 cm széles szirom levelek az alapjuknál össze forrt párta cimpán eltérő színűek. Két oldalú szimmetriájú virágszár 8-10 cm rajta a virágok 8 virágból állnak bogernyőben

-          Fajta: mérete szerint mini és hagyományos növekedésű

-          Virágszín sárga kivételével minden szín, egyszerű vagy telt virágú

-          Igény: Melegházi 22-24 °C-on talaj lehülésre érzékeny, fényigényes 10.000 lux felett (káros) ezért árnyékolni kell. Víz és páraigényes, öntözés felszívatásos mert levélfotosodást okoz. 20 °C-os víz éjszaka – száraz levelek. Tőzeges kemokultúra N igényes Co2 trágyázás.

-          Szaporítása: Nagy üzemi monokultúrás egész évben eladható virágzás időzítése egyes fejlődési helyes megválasztásával kezdődik.

o   Magvetés: apró mag vetés módszere szerint (Begonia semperflorens) magoncokat 2-szer tűzdeljük, 10-es cserépben neveljük.

o   Levéldugvány: heterozigóta – eltérő örököltségű szülők kereszteződéséből létrejött utód. Rövid levéllnyéllel 2 sorban egymással szemben dugványozzuk szaporító ládába tőzeg perlit keverékébe.

o   gyökeresedési idő 2 hónap. Levéldugványokon 2-5 sajr képződik egyesével szétszedünk gyökeres és fejlett sarjakat azonnal 9-es cserépbe ültetjük. Kisebbeket ládába tűzzük 1-1,5 hónapig továbbneveljük.

o   Dugványozás évszaktól függő. Nem eladott növény elvirágzott részeket leszedjük 5-6 hét múlva újra virágoztatjuk.

-          Kártevői: Amerikai virág tripsz – porzót, bibét pusztítja, szamóca atka, fonál féreg, lisztharmat, szürke penész.

 

Euphorbia (Poinsettia) pulcherima – Euphorbiaceae – kutyatejfélék

Tejnedve mérgező (kiütéseket okozhat)

Sz: Mexikó

D: Virágzati fellevél

F: Alkalmi cserepes dísznövény (November-December)

L: Kutyatejfélék családában, egynyáriak, évelők, félcserjék

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Propecia Online Pharmacy Uk KelOrnaks

(KelOrnaks, 2018.12.27 04:10)

Kamagra Discount Code Baclofene Ou Le Trouver Cephalexin Fluoride <a href=http://cialgeneri.com>cialis generic</a> Rx Express Canada Drugs Info On Keflex Acquisto Viagra In Francia <a href=http://achetercialisfr.com>cialis 10 le prix</a> buy accutane for acne Do Low Cost Viagara Pills Work Propecia Heart Disease Effets Secondaires Cialis Viagra Cheap Tamoxifen <a href=http://bpdrug.com>priligy venta en argentina</a> Cialis Neocalis Breast Cancer Cephalexin Cialis Generika Osterreich <a href=http://crdrugs.com>viagra vs cialis</a> On Sale Macrobid Cialis 5 Mg Son Prix <a href=http://bakgol.com>vente viagra</a> Cephalexin Alternative For Dogs