Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5. Tétel

2012.04.20

5. Ismertesse a növényházi vágott zöldek jellemzőit, felhasználási lehetőségeit,

    termesztésüket!Soroljon fel növényházi vágott zöldeket!

                   Vágott zöldek jellemzői

                   Vágott zöldek felhasználási lehetőségei

                   Vágott zöldek szaporítási módjai

                   Vágott zöldek nevelése, ápolása

                   Növények felsorolása

 

 

Vágott zöldek jellemzői:

                     A vágó zöldeket adó levéldísznövények sajátossága, h leveleit levágva vázában tartósak,

 némelyik tartósabb a vágott virágnál is.

                     Ma már széles a választék a levél zöldek között, a modern virágkötészet igényli a változatos,

 különleges levelű zöldeket.

                     A kifejezetten vágott zöldnek termesztett fajok mellett, számos cserepes lev. dísznöv. levele,

 hajtása alkalmas virágkötészeti felhasználásra.

 

Vágott zöldek felhasználási lehetőségei:

                     virágkötészetben használják leggyakrabban- vágott zöldként

                     cserepes dísznövényként is használjuk

 

Vágott zöldek szaporítási módja:

                     Hazánkban a legnagyobb menyiségben használt Asparagus fajokat magvetéssel

 szaporítják és növényházban vagy fóliába kiültetve nevelik.

                     A magvakat vetés előtt langyos 4-5 ezrelékes sóoldatban, 24-36 órát áztatjuk, majd lemossuk.

                     A magvetés ősszel vagy télen történik, talajfűtéssel ellátott asztalra vagy szaporítóládába

 történik

                     Magok kelése 8-10 hét, majd a magoncokat kettesével 8-9 es cserépbe ültetjük.

                     A növények kiültetésének opt. ideje: tavasz, így a tövek őszig megerősödnek és ősszel

 már vághatók a hajtások.

                     1,4 m széles ágyakban vagy kiemelt ágyásokban 15x15 vagy 3 évesnél hoszabb

 kultúránál 15x20 sor és tő távra ültetjük.

                     Az új fajtákat in vitro körülmények között hozzák létre.

                     A páfrányok közül kimondottan vágásra a bőrpáfrányt termesztik, még az új divatos

 vágott zöldeket (Eucalyptus, különböző fűfélék sások stb.) importból vagy szabadban

 történő gyűjtésből vásárolják fel.

                     A legismertebb és leginkább használt vágott zöld hazánkban:

       - Asparagus setaceus /A. plumosus/

 

Vágott zöldek nevelése, ápolása:

                     öntözés

                     tápoldatozás

                     délelőtti párásítás

                     talajlazítás

                     állomány tisztításából és növény védelemből áll.

                     kerüljük a káros só feldúsulást, ezért a talajt bő vízadagokkal mossuk át.

                     hajtások akkor érettek vágásra, amikor befejezték a növekedésüket.

                     a vágást ollóval végezzük és a hajtást tövig vágjuk le.

                     minőségi osztályozás után, a a hajtásokat 10 szálas csomókban és 5 csomóból álló kötegekbe kötjük.

 

Vágott zöldek felsorolása:

1.                  Asparagus densiflorus

2.                  Asparagus falcatus

3.                  Rhumora adiantiformis

4.                  Asparagus umbellatus

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.